Kispesti Egészségügyi Portál
Egységes európai segélyhívó: 112 Mentők: 104 Tűzoltóság: 105 Rendőrség: 107

Otthonápolás

Otthoni szakápolás

A betegek teljes gyógyulása (függően betegségük természetétől), gyakran nem valósul meg a kórház falai között, s betegeink, a kórházból való távozásuk után tanácstalanok maradnak hogyan tovább, mit kell tenniük a teljes gyógyulásuk érdekében vagy azért, hogy életüket minél jobb életminőségben élhessék tovább. Az otthoni szakápolás feladata, segítséget nyújtani azoknak a betegeknek és hozzátartozóinak, akik nem igényelnek folyamatos kórházi, orvosi felügyeletet, de teljes gyógyulásuk vagy állapotuk javítása, megőrzése érdekében rendszeres szakellátásra van szükségük és ez otthonukban biztonsággal megvalósítható.

Otthoni hospice ellátás

A haldokló beteg gondozásának célja a hosszú lefolyású, halálhoz vezető betegségben szenvedő személy testi, lelki ápolása, gondozása, életminőségének javítása, szenvedéseinek enyhítése és emberi méltóságának haláláig való megőrzése. A haldokló beteg gondozását a beteg otthonában, családja körében kell nyújtani, ennek érdekében az egészségbiztosítás támogatást nyújt az otthoni hospice ellátáshoz.

Az otthoni szakápolásról és az otthoni hospice ellátásról és ezek igénybevételének feltételéről a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján tudnak részletesen tájékozódni:
Otthoni szakápolás és otthoni hospice ellátás

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel szerződött otthoni szakápolást végző szolgálatok listája megyénként és kerületenként az alábbi linken érhető el:
Szakápolást végző szolgálatok listája

További részletes tájékoztatást a háziorvosi rendeléseken kérhet.