Kispesti Egészségügyi Portál
Egységes európai segélyhívó: 112 Mentők: 104 Tűzoltóság: 105 Rendőrség: 107

Hírek

Miért hasznos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér!

2020.06.
Miért hasznos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér!
EESZT lakossági felhasználási lehetőségei


Sokat könnyített a járvány okozta gondokon, az e-recept.
A nyomtatás megtakarításával, orvosi rendelő felkeresésének, az ottani sorban állás, várakozás járványügyi szempontból is hasznos elkerülésével juthattak szükséges medicináikhoz. Mindez az EESZT-nek – az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Térnek köszönhető.

További lehetőség, ha a lakosságot ehhez az elektronikus „felhőhöz” kötő EESZT Lakosági Portált használni kezdik. Innen letölthetők leleteik, láthatók beutalóik, receptjeik. Akár az is lehet, hogy előbb látják saját leletüket, mint házorvosuk. Könnyíti a felület használatát, hogy azt is be lehet rajta állítani, hogy üzenjen e-maillel, ha bárhol receptje, lelete, beutalója születik.
Ügyfélkapus bejelentkezés, és taj szám kell hozzá. A bejelentkezéshez itt férnek hozzá: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal
Itt kell megkeresni az Önrendelkezés fület, majd az Értesítések beállításánál bepipálni amiről szeretnének értesítést kapni, pl. elektronikus recept.
Ha gyermeküknek létrehozzák a saját ügyfélkapus bejelentkezését, az ő dolgairól is értesítést kaphatnak. Használják a rendszert, időt, energiát takaríthatnak meg, és kisebb az esély a megfertőződésre is a kevesebb szaladgálás miatt.

Sajnos mostanáig – 2020.06.18.) nem dőlt el, hogy a járvány után megszűnik-e a családtag által, felírási igazolás nélkül – nyomtatot „recept” nélküli - e-recept kiválthatóság.
Megoldás a problémára a meghatalmazás létrehozása. https://e-egeszsegugy.gov.hu/meghatalmazasok-az-eeszt-ben 
Ennek segítségével a meghatalmazott vagy meghatalmazottak, pl. mindkét szülő a gyermeke részére, vagy mindkét gyermek idős szülei részére továbbra is nyomtatott felírási igazolás – recept – nélkül válthatják ki az elektronikus térbe felírt receptet.
Mind a fertőző megbetegedések megelőzésében, mind a közlekedés okozta környezeti terhelés csökkentése tekintetében jelentős vívmány az EESZT.

A gyógyító munka hatékonyságát növelő hatása is természetesen egyértelmű, de ebben a pár sorban csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a lakosság milyen módon könnyítheti életét, mérsékelheti a környezetterhelést, csökkenthetei a fertőzési kockázatokat az EESZT mind szélesebb körű használatával.

Szánthó András dr.
házi gyermekorvos